• Buurtbemiddeling
  • Verwijzers
  • Blog
  • Buurtbemiddelaar
  • Contact
  • Home / Blog / Buurtbemiddeling Enschede blust brandjes bij burenruzies

    Buurtbemiddeling Enschede blust brandjes bij burenruzies

    Enschede doet wat ruzie maken met de buren betreft niet onder voor de rest van het land. Dat zegt de stichting Buurtbemiddeling in Enschede. Maar het is gelukkig ook niet erger dan elders. 


    Waar maken we nu het meeste ruzie over?

    We ruziën wat af met de buren.

    Buurtbemiddeling Enschede helpt buren om hun ruzie bij te leggen, of in elk geval goede afspraken te maken om verdere escalatie te voorkomen. Afgelopen jaar hielpen de vrijwilligers op die manier 340 brandjes te blussen. Dat blijkt uit de jaarcijfers van Buurtbemiddeling Enschede.

    Meestal helpt het als vrijwilligers zich bemoeien met een ruzie, zegt coördinator Jolanda Borggreve.

    Landelijk wordt 70 procent van de onenigheid opgelost. In Enschede is dat iets minder, maar daar is een reden voor. Enschede doet het namelijk ietsje anders in de nazorg.

    In de meeste gemeenten worden de buren al na een paar weken gebeld. „Om te checken of iedereen zich aan de afspraken houdt." Volgens de Enschedese Buurtbemiddeling is dat eigenlijk te snel. „Na een paar weken gaat het meestal nog wel goed. "Wij zijn wat kritischer en laten er meer tijd tussen zitten." Als je iets langer wacht met bellen hoe het gaat, blijkt dat mensen het soms toch moeilijk vinden.

    „Dit zorgt ervoor dat het percentage in Enschede lager ligt, omdat dan blijkt dat iemand is teruggevallen in oude gewoontes.


    Top 3

    Waar maken buren vooral ruzie over met elkaar? De top 3 is al jaren hetzelfde:

    1. Geluidsoverlast in allerlei soorten staat nog altijd met stip op 1.
    2. Daarna een in het algemeen verziekte verhouding, met pesterijen en dergelijke.
    3. En op 3 staat trammelant over de tuin, de oprit, de schutting, dat soort dingen. 'Buiten Problemen', omschrijft Buurtbemiddeling.

    Veel mensen melden zichzelf bij Buurtbemiddeling. Soms krijgen ze de tip van iemand, zoals de woningcorporaties, en nemen ze contact op. Soms vinden ze de stichting op eigen houtje. 59 procent legt zelf contact. „Dit zegt iets over de wil van het oplossen", zegt Borggreve.

    "Fijn dat mensen nog altijd liever een oplossing willen dan blijven hangen in een conflict". 


    Meer informatie of vragen? Twijfelt u of buurtbemiddeling u kan helpen?

    Neem gerust contact op met Buurtbemiddeling. Zij kunnen uw vragen beantwoorden en adviseren. U kunt hiervoor ook het onderstaande contactformulier gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.