• Buurtbemiddeling
  • Verwijzers
  • Blog
  • Buurtbemiddelaar
  • Contact
  • Home / Blog / Erfafscheidingen

    Erfafscheidingen: Een kleine heg, grote ergernissen

    Erfafscheidingen zijn vaak een bron van irritatie tussen buren. Dat gold ook voor Buur A en Buur B in een wijk hier in Enschede. De oorzaak? Een snelgroeiende heg en de vraag wie verantwoordelijk is voor het onderhoud ervan.

     

    De situatie

    Buur A deelt een achtergang met twee andere buren en gebruikt deze gang dagelijks als toegang tot de poort achter zijn huis. Helaas zorgden de overhangende takken van de heg van Buur B ervoor dat de doorgang steeds smaller werd. Omdat Buur B zelf geen gebruik maakte van de gang, gaf hij de overhangende takken weinig aandacht.

    Uit frustratie heeft Buur A meerdere keren zelf de heg gesnoeid om de doorgang vrij te maken. Hij vond het echter niet zijn verantwoordelijkheid en probeerde het gesprek met Buur B aan te gaan. Helaas verliepen deze gesprekken stroef en was er geen zicht op een oplossing. De ergernissen groeiden aan beide kanten en de sfeer tussen de buren werd steeds minder vriendelijk.


    Hulp van Buurtbemiddeling Enschede 

    Buur A besloot de hulp van buurtbemiddeling in te schakelen. Zijn wens was duidelijk: hij wilde dat Buur B zijn heg zelf zou snoeien en ook het tuinafval zou opruimen. Buur B zag dit anders. Hij vond dat Buur A, die last had van de heg, zelf verantwoordelijk was voor het snoeien.

    De situatie escaleerde verder toen Buur A, na een recente snoeibeurt, het tuinafval in de tuin van Buur B achterliet. Dit zorgde voor veel ergernis bij Buur B.

    Tijdens de eerste gesprekken met buurtbemiddeling leek er een opening te ontstaan. Buur B gaf aan bereid te zijn om samen met Buur A de heg twee keer per jaar te snoeien, op voorwaarde dat Buur A eerst het afval uit zijn tuin zou opruimen. Buur A stemde hiermee in en verzamelde het tuinafval in zakken.

    Maar dit compromis bleek niet voldoende. Buur B vond dat de oplossing nog steeds niet volledig was en Buur A, die al moeite had met het gedrag van zijn buur, weigerde om verder aan deze eis tegemoet te komen. Hierdoor was er geen basis meer voor een bemiddelingsgesprek, en de ergernissen bleven bestaan.

    buurtbemiddeling enschede erfafscheding problemen


    Wat kunnen we hiervan leren?

    Deze situatie laat zien hoe belangrijk communicatie en samenwerking zijn in een burenconflict. Kleine irritaties, zoals overhangende takken, kunnen escaleren als er niet tijdig naar een oplossing wordt gezocht.


    Tips om ergernissen te voorkomen:

    1. Communiceer vroeg en respectvol: Ga op tijd in gesprek met je buren en bespreek het probleem op een rustige manier. Voorkom dat irritaties opstapelen.
    2. Zoek naar een gezamenlijke oplossing: Probeer te begrijpen hoe de situatie er vanuit het perspectief van je buur uitziet. Wat voor jou een probleem is, is dat misschien niet voor de ander. Samenwerken is vaak de sleutel.
    3. Schakel op tijd hulp in: Als een gesprek niet lukt, kan buurtbemiddeling helpen om het conflict op een neutrale en constructieve manier te bespreken.

    Samen werken aan een betere buurt
    Buurtbemiddeling is er om buren te ondersteunen bij het vinden van oplossingen, ook in lastige situaties. Soms is een klein gebaar of compromis voldoende om ergernissen om te buigen naar begrip. Heeft u zelf een probleem met een buur en wilt u hulp? Neem dan contact op met Buurtbemiddeling Enschede. Samen zorgen we voor een prettige leefomgeving!



    Meer informatie of vragen? Twijfelt u of buurtbemiddeling u kan helpen?

    Neem gerust contact op met Buurtbemiddeling. Zij kunnen uw vragen beantwoorden en adviseren. U kunt hiervoor ook het onderstaande contactformulier gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.