Wat doen wij als we eenzaamheid zien?
We komen vaak bij mensen over de vloer die zich misschien wel eenzaam voelen, maar dat niet snel zullen zeggen. Als wij merken dat iemand wat extra aandacht kan gebruiken, gaan we het gesprek aan. We luisteren écht naar wat iemand zegt en proberen mee te denken. Soms is een praatje al genoeg om iemand zich beter te laten voelen. Het draait allemaal om die kleine momenten van contact.
Samen tegen eenzaamheid in Enschede
Afgelopen week konden inwoners van Enschede tijdens de Week tegen Eenzaamheid op verschillende dagen en locaties langskomen voor een praatje, een luisterend oor of gewoon wat gezelschap. Dit initiatief van de Gemeente Enschede liet zien hoe belangrijk het is om samen te zorgen dat niemand zich alleen hoeft te voelen. Zulke momenten van contact maken een groot verschil en geven mensen de kans om nieuwe verbindingen te maken.
Kleine gebaren, groot verschil
Eenzaamheid kun je niet met één actie oplossen. Het begint bij kleine gebaren, zoals een groet of een simpel ‘Hoe gaat het met je?’ Het zijn juist deze kleine dingen die een groot verschil maken in iemands leven. Want iemand die zich gehoord en gezien voelt, ervaart vaak minder eenzaamheid.
Wat kun jij doen?
Jij kunt ook iets doen voor een buur die zich misschien wat alleen voelt. Maak een praatje, nodig iemand uit voor een kopje koffie, of bied hulp aan. Het hoeft niet groot te zijn; het begint bij een beetje interesse en aandacht voor de ander. Samen kunnen we ervoor zorgen dat iedereen zich welkom voelt in de buurt.
Wij zijn er om te helpen
Bij Buurtbemiddeling luisteren we niet alleen, maar denken we ook mee over hoe we mensen met elkaar kunnen verbinden. Het gaat erom dat iedereen zich thuis voelt in zijn of haar omgeving.
Maak je je zorgen om iemand in jouw buurt? Of voel je je zelf eenzaam? Neem dan gerust contact met ons op. We zijn er om te helpen.